نام و مزاج

والک یا سیرکوهی با نام‌ های پیاز خرسی، سیر جنگلی، سیر خرس نیز بیان می شود.در کتب طب سنتی با نام عربی کراث بری و کراث الدب و کراث الوم آورده شده است. مزاج والک گرم و خشک می باشد.

.

معرفی

  • سبزی کوهی والک در فصل بهار و تنها در مناطق کوهستانی می‌روید. این گیاه شبیه پیاز و دارای گل‌های سفید و کوچک ستاره‌ای شکل در میان برگ‌های پهن و براق می‌باشد. و از آن در تهیه کوکو و سبزی پلو استفاده می‌شود.
  • والک گیاهی وحشی، خودرو و پایا به ارتفاع ۲۵ تا ۵۰ سانتیمتر با پیاز کشیده به رنگ سفید مایل به زرد و دو یا سه برگ بیضوی نوک تیز است. ساقه ضخیم و گلدار آن کم و بیش سه وجهی است و در انتها به چتری شامل ۱۵ تا ۲۵ گل در هریک به پهنای ۱/۵ سانتیمتر با شش گلبرگ سفید یا صورتی ختم می شود.
  • این گیاه در ماه های فروردین تا خرداد روییده و برداشت می شود و برای استفاده در فصول دیگر به دو روش فریز کردن و یا خشک کردن نگهداری می گردد.
  • برخی ترکیبات مؤثر در این گیاه شامل روغن فرار، وینیل سولفید، آلدهید ناپایدار و املاح معدنی می باشد. این گیاه سرشار از کلسیم و انواع ویتامین ها از جمله ویتامین C است. دارای مقادیر زیادی موسیلاژ و صمغ می باشد. ترکیبات گوگرددار موجود در این گیاه به آن طعمی شبیه به پیاز می دهد.

.

خواص

  1. ادرارآور
  2. کاهنده اثر سم گزش حشرات
  3. درمان زگیل با ضماد عصاره والک
  4. رفع بوی بد دهان
  5. درمان معده‌درد
  6. یکی از مهمترین خواص آن ریزش موى سفید و در آمدن موى سیاه به جاى آن است. دلیل این خاصیت اینست که والک دارای فلز منگنز است و این فلز عامل اصلی سیاهى موى بدن است.
  7. در موارد تصلب شرایین، اسهال، اتساع روده ای، آنفلوانزا، برونشیت، بیماری اسهال خونی از نوع آمیبی و سیاه سرفه به کار می رود.
  8. خوردن آن تنفس را آسان و تنگی نفس را درمان مى کند.
  9. نوشیدن جوشانده ى ریشه ی والک علاوه بر بند آمدن اسهال، سنگ کلیه و مثانه را خرد مى کند.
  10.  اثر مفیدی در تقویت اعصاب دارد و برای درمان فراموشی توصیه می شود.
  11. مصرف این گیاه باعث کاهش قند و پیشگیری از افزایش فشار خون در مبتلایان به دیابت می ‌شود.
  12. ضد رطوبت بدن است و راه ورود میکروب ها را به عروق مى بندد و از خونریزى و فساد خون جلوگیرى کرده و رقت خون را درمان مى کند.
  13. این گیاه ضد عفونى کننده ی قوى است؛ به هضم غذا کمک مى کند و ضد کرم معده و کرم کدو است.

.

موارد منع مصرف

  • با توجه به وحشی و کوهی بودن این گیاه باید توسط افراد خبره شناسایی و برداشت شود.
  •  زنان باردار باید در مصرف والک احتیاط کنند.
  •  مصرف آن در کودکان نیز ممکن است موجب مسمومیت گردد.

.

شیوه استفاده

  • بعد از شستشوی گیاه والک، برگ‌های گیاه را به قطعات ۱-۲ سانتی‌متری برش بزنید. می توانید آن را در سایه خشک کنید و یا در فریزر نگهدارید.
  • سبزی پولو والک بسیار خوش طعم است.
  • نوشیدن جوشانده ریشه والک علاوه بر بند آمدن اسهال، سنگ کلیه و مثانه را خرد مى کند.
  • والک را می توانید مانند سبزی خوردن نوش جان کنید.

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

- مطالب مرتبط -

«گیاهان دارویی»