نام و مزاج

خردو، طالب الخبز، کمون حبشی، اجوان، اسپری کای و نانخواه نام های دیگر زنیان است که طبیعتی گرم و خشک دارد.

.

معرفی

  • گیاهی است علفی، بوته ای و یک ساله که ارتفاع آن تا ۹۰ سانتی متر می رسد.
  • برگ ها دارای بریدگی و تقسیمات زیادی هستند؛ به طوری که بسیار ظریف و نازک می باشند.
  • گل ها کوچک و سفید رنگ و به صورت چتر مرکب بر روی سرشاخه ها قرار دارنداشعه های چتر گل ها تقریبا مساوی و کوتاه و در محل اتصال به هم دارای  براکته هایی می باشند.
  • قسمت مورد استفاده ی گیاه، میوه های آن است. این میوه ها کوچک، بیضی شکل و به رنگ زرد مایل به قهوه ای بوده و دارای اسانس با بوی نافذ و مشابه آویشن می باشند. بر روی میوه ها پنج خط طولی نازک وجود دارد که روشن تر از رنگ میوه هستند.
  • زنیان به صورت خودرو در نواحی شرقی هندوستان، ایران و مصر می روید و در همین نواحی و بسیاری از نقاط با آب و هوای مشابه کشت نیز می شود.

.

خواص

  1. ضد نفخ
  2. ضد انگل و قارچ
  3. باد شکن
  4. ضد ترشی معده
  5. ضد تهوع
  6. خلط آور و تقویت معده
  7. مقوی قوای جنسی
  8. هضم غذا
  9. سوء هاضمه
  10. رفع گرفتگی گوش
  11. مفید برای ترک اعتیاد مواد مخدر
  12. ضد تشنج
  13. سکسکه
  14. مفید برای بیماری های عصبی
  15. برای دفع سنگ های ادراری و مشکلات قاعدگی دیر باز شدن قاعدگی یا قاعده نشدن به موقع مخصوصا در سرد مزاجان نیز مفید است
  16. عرق زنیان یکی از عرقیات گرم و موثر در هضم غذاست و بنابراین با هضم بهتر غذا، مانع از انباشته شدن چربی در بدن می گردد.
  17. عرق زنیان معمولاً برای گرفتگی عضلانی ای که ناشی از سردی و حتی درجات خفیفی از حالت شبه فلج توصیه شده است و برای بعضی از لرزش های بدن که طبیعتاً ناشی از سردی باشد استفاده می شود.
  18. عرق زنیان دل دردهای ناشی از غذاهای سرد را درمان می کند. دل درد نشانه ای ازضعف معده درهضم غذاهای طبع سرد است، برای رفع این مشکل به مدت ۲ هفته پس از هر غذا نصف استکان عرق زنیان میل کنید. زنیان برای رفع انگل معده نیز مفید است.

موارد منع مصرف

بخاطر گرمی ای که دارد طبیعتاً افراد با مزاج گرم سعی کنند استفاده زیاد نداشته باشند و یا اگر استفاده می کنند، به عنوان مصلح آن، از کمی سنکجبین استفاده کنند.

.

شیوه استفاده

  • دمنوش زنیان:دو تا چهار گرم از گیاه زنیان را در آب جوش دم کرده، روزی سه بار نیم فنجان مصرف شود.
  • پودر زنیان: می توان روزانه سه تا چهار گرم پودر دانه ها را به شکل های مختلف یا همراه با غذا مصرف کرد. باوجود این که دانه ها ریز هستند، برای اثربخشی بیشتر لازم است پودر شوند تا مواد آن ها در بدن بهتر استخراج شود.
  • عصاره خشک:عصاره خشک دانه های زنیان را می توان روزانه ۱۲۵ میلی گرم مصرف کرد.
  • عصاره مایع یا تنتورزنیان: از عصاره مایع زنیان می توان روزانه تا شش میلی گرم مصرف کرد.
  • عرق زنیان: بعد از هر وعده غذایی ظهر و شب نصف استکان همراه با نصف استکان آب مصرف شود تا هضم غذا را آسان و از نفخ و ترشی معده جلوگیری کند.

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

- مطالب مرتبط -

«گیاهان دارویی»