نام و مزاج

قره قاط را  قراقات و قراطاط  نیز می گویند. این گیاه طبعی سرد و خشک دارد.

.

معرفی

  • میوه‌ای جنگلی است که بومی اروپای غربی و شمال کشورهای ایتالیا، اسپانیا، لهستان و پرتغال است و در جنگل‌های شمال ایران می‌ روید.
  • ارتفاع بوته قره قات ۱–۱٫۵ متر است و گاهی تا به دو متر نیز می‌رسد.
  • شکوفه‌ها، به علت رنگ زرد مایل به سبزشان تا حدی نامرئی هستند.
  • میوه‌ها در خوشه‌های آویخته پدید می‌آیند. هر خوشه ، ۳–۱۰ میوه قرمز شفاف با قطر ۸–۱۲ میلی‌متر را شامل می‌شود.
  • هر درختچه ، ۳–۴ کیلو میوه در سال می‌دهد.
  • میوه‌ها در اواسط تابستان می‌رسند.
  • طعم میوه قره قات ترش است.
  • این میوه در کشورهای اروپایی برای درست کردن مرباهای نسبتاً گران‌قیمت مورد استفاده قرار می‌گیرد. علی‌رغم اینکه کاشت و نگهداری قره قات چندان سخت نیست، این میوه حتی در اروپا نیز کمیاب است.
  • قسمت مورد استفاده قره قاط، میوه خشک و نیز گاهی اوقات برگهای خشک شده آن می باشد .

.

خواص

  1. مهم‌ ترین خاصیت آن کاهش قند خون و کاهش فشارخون است.
  2. این گیاه موجب تصفیه خون می‌ شود و مقوی جگر و دل است.
  3. برگ آن در رفع ناراحتی‌ های مثانه و مجاری ادرار مفید است.
  4. قره قاط را انسولین گیاهی می‌نامند و بر اساس تحقیقات متعدد تاثیر آن در تنظیم قند خون در بیماران دیابتی به اثبات رسیده است.
  5. شربت میوه آن نیز بهترین نوشیدنی برای بیماران تب‌دار است.
  6. و به دلیل دارا بودن خواص ضد باکتریایی در درمان عفونت‌های معده و روده قابل توصیه است.
  7. مصرف قره قاط تأثیرات بالقوه‌ای در محافظت از دندان و درمان امراض لثه و بافت استخوانی آن داشته باشد و از بیماری‌های لثه جلوگیری کند.
  8. بهبود فعالیت های مغزی را به دنبال دارد و در پیشگیری از آلزایمر به خوبی عمل می کند.
  9. حکمای طب سنتی میوه این گیاه را برای قطع خون ریزی از سینه نافع می‌دانند و دم کرده برگ آن را نیز برای تورم قولون و رفع اسهال توصیه می‌کردند.
  10. بررسی‌ها نشان داده است که میوه این گیاه تأثیر مفیدی در تنظیم عمل دفع و جلوگیری از عفونی شدن مواد زاید دفعی در متبلایان به بواسیر دارد و همچنین در رفع نفح و گازهای معده و تحریک اشتها مفیداست
  11. از برگ گیاه قره قاط قرمز در رفع رماتیسم، نقرس، دردهای ناشی از سنگ کلیه، سرفه و تب‌های مخاطی استفاده می‌شود

موارد منع مصرف

  • مصرف آن برای افراد با سابقه سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا ممنوع بوده و این افراد از زیاده روی در مصرف آن باید اجتناب کنند.
  • این گیاه را نباید همزمان با املاح آهن، ژلاتین و آلبومین مصرف کرد.

.

شیوه استفاده

  •  یک استکان آب سرد بر روی ۵ تا ۱۰ گرم از خرد شده ی میوه ها ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه می جوشانیم؛ سپس همان طور که گرم است، آن را صاف نموده و میل می کنیم.
  • مقدار مصرف از برگ خشک این گیاه ۸-۴ گرم چهار بار در روز است. برای این کار ۲۰ گرم برگ خشک را در ۱۰۰۰ گرم آب جوش دم کرده و چند فنجان در روز مصرف شود.

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

- مطالب مرتبط -

«گیاهان دارویی»